Az √Ātl√°tsz√≥ Oktat√°s projekt keret√©ben a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatok, √©s √°ltal√°ban az oktat√°si szf√©ra mŇĪk√∂d√©s√©t t√°rjuk fel. K√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©sekkel fordulunk a korm√°nyhoz, az egyetemekhez √©s a hallgat√≥i √∂nkorm√°nyzatokhoz annak √©rdek√©ben, hogy megtudjuk: m√©gis mire k√∂ltik az ad√≥fizetŇĎk p√©nz√©t, hogyan mŇĪk√∂dnek √©s hogyan hozz√°k d√∂nt√©seiket.

Nem meglepŇĎ m√≥don r√∂gt√∂n a szf√©ra egyik legnagyobb szereplŇĎj√©vel, a Hallgat√≥i √Ėnkorm√°nyzatok Orsz√°gos Konferenci√°j√°val kezdt√ľk a sort. √Āprilis 19-√©n k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©ssel fordultunk a H√ĖOK-hoz, amelyben 2012-es √©s 2013-as k√∂lts√©gvet√©s√ľket k√©rt√ľk. EgyelŇĎre sajnos nem kaptuk meg ezeket a dokumentumokat, viszont ma K√∂r√∂sparti P√©ter eln√∂khelyettes emailben k√ľldte el nek√ľnk a FENNTARTOŐĀI TAŐĀMOGATAŐĀS TERHEŐĀRE TOŐąRTEŐĀNOŐč KIADAŐĀSOK fejl√©cŇĪ dokumentumot. Most ebbŇĎl szemezget√ľnk, addig is am√≠g megk√ľldik teljes k√∂lts√©gvet√©s√ľket, valamint a most megig√©nyelt teljes szerzŇĎd√©s √©s szem√©lyi kiad√°s list√°t.

ElŇĎsz√∂r is kezdj√ľk a c√≠mad√≥ sz√°mmal, az √∂tvenmilli√≥val. A H√ĖOK tavaly ennyi √°llami forintot k√∂lt√∂tt el. Hogy ez sok-e vagy kev√©s, az term√©szetesen szubjekt√≠v k√©rd√©s, pl√°ne √ļgy, hogy az val√≥j√°ban nem der√ľl ki pontosan mire is k√∂lt√∂tt√©k (rem√©lhetŇĎleg hamarosan megk√ľldik!).

Egy m√°sik √©rdekes sz√°m a 12 milli√≥. Ezt az √∂sszeget a Hallgat√≥i K√©pviselŇĎk tov√°bbk√©pz√©se c√≠msz√≥ alatt k√∂lt√∂tt√©k el, enn√©l pontosabban nem tudn√°nk megmondani, hogy mire. Sajnos nem csak a megk√ľld√∂tt anyagb√≥l nem der√ľl ki t√∂bb, de a H√ĖOK honlap Rendezv√©nyek r√©sze sem informat√≠vabb. Tavalyi rendezv√©nybŇĎl egy van csak felsorolva (a miskolci k√∂zgyŇĪl√©s), az elŇĎzŇĎ √©vrŇĎl annyit tudunk meg, hogy volt ,,Ňźszi vezetŇĎk√©pzŇĎ, K√∂zgyŇĪl√©s 2011", ami alatt a sokatmond√≥ "Ňźszi vezetŇĎk√©pzŇĎ 2011 is-inactive" sz√∂veg olvashat√≥. Picit lejebb g√∂rgetve az√©rt t√∂bbet is megtudunk, p√©ld√°ul √ļgy tŇĪnik, hogy a H√ĖOK ŇĎszi vezetŇĎk√©pzŇĎje hat (vagy √∂t) kurzusb√≥l √°llt: A - Alapoz√≥, B - hi√°nyzik, C - Ifj√ļs√°g√ľgy, D - Sajt√≥ √©s kommunik√°ci√≥, E - FTV, F - Karrier.

7 milli√≥. Ez m√°r a H√ĖOK Orsz√°gos Karrierprogram k√∂lts√©ge volt. Sajnos a karrierprogramr√≥l sem tudjuk meg a H√ĖOK honlapja alapj√°n, hogy pontosan micsoda. A Karrier men√ľpontra kattintva ide jutunk. Ez alapj√°n a lap alapj√°n az biztos, hogy Magyarorsz√°g egyetemein √©s fŇĎiskol√°in mŇĪk√∂dnek √ļgynevezett karrierirod√°k, melyeket a H√ĖOK t√°mogat. A lap tartalmazza ezeknek az irod√°knak az adatb√°zis√°t, az √°ll√°sb√∂rz√©k √ľres list√°j√°t, valamint egy hat √©vvel ezelŇĎtti OKM-mel k√∂z√∂s munkaerŇĎpiaci anyagot.

Advertisement

EgyelŇĎre ennyit a H√ĖOK k√∂lts√©gvet√©s√©rŇĎl, am√≠g nem kapunk r√©szletesebb anyagokat. Szemezgessetek ti is, √©s adjatok be k√∂z√©rdekŇĪ adatig√©nyl√©seket a KiMitTud seg√≠ts√©g√©vel.